sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Rikotaanko lakia vai inhimillisyyttä - vaiko kumpaakin?

Viime aikoina on entistä useammin tullut ilmi tapauksia, joissa vanhuksia on makuutettu tuntikausia, jopa yön yli, märissä vaipoissaan. Mistä tämä kertoo?

Alalla työskentelevät ovat raportoineet hoitolaitoksissa vallitsevasta kiireestä, kun pitäisi samanaikaisesti ehtiä moneen eri suuntaan. Eikö tilanne olisi helposti korjattavissa palkkaamalla lisää henkilökuntaa, jos kerran nykyinen määrä ei riitä? Maalaisjärjellä ajateltuna näin varmaankin olisi. Mutta lisähenkilökunnan palkkaamisen paikkaamaan hoitajien puutetta estää eräs toinen puute. Se on puute rahasta. Mutta eikö koko Suomella nyt mene paremmin kuin koskaan ennen? Näin tiedotusvälineet ainakin antavat lukevan, katsovan ja kuuntelevan yleisön jatkuvasti ymmärtää.

Tämäkin pitää varmasti paikkansa. Kansan vauraus kasvaa kasvamistaan. Palkat nousevat ja verotus lievenee. Mutta mistä siis loppujen lopuksi on kysymys? Joku voisi vedota siihen, että näin onkin, mutta ovatpa hinnatkin nousseet. Niin ovat, mutta se ei suinkaan selitä nykytilaa. Entä Amerikan pankkikriisit, jotka uhkaavat sotkea koko maailman talouden? Ei onnistu sekään, sillä "suuren maailman" kriisi on vasta aika tuore ilmiö verrattuna vanhusten hoitotilanteen surkeuteen. SE on alkanut jo paljon aikaisemmin. Rahaa siis yksinkertaisesti häviää johonkin.

Joka on seurannut aikamme tapahtumia, tietää senkin, mihin tämä raha häviää. Kun veroja alennetaan, alkaa julkinen sektori vähitellen taantua. Jo valmiiksi hyvätuloisilla on siihen varaa, kuten on myös varakkailla vanhuksilla. Kaikki vanhukset eivät kuitenkaan ole varakkaita, eikä kaikilla ole edes omaisia hoitamassa heidän asioitaan, tai omaiset eivät yksinkertaisesti välitä heistä. Jokaisen vanhuksen tulisi kuitenkin voida viettää tämä elämänsä ehtoohetki inhimillisissä olosuhteissa.

Syynä on yksinkertaisesti pahoin vinoutunut tulonjako. Aivan Raamatun sanojen mukaisesti niille, joilla paljon on, annetaan vielä enemmän, ja niiltä, joilla on vähän, otetaan loputkin pois. Miksi valitaan vanhukset kohteeksi? Siksi, että heidän taholtaan odotettavissa oleva vastarinta lasketaan niin pieneksi, että se ei horjuta gallup-lukemia. Vastaavan kohtelun ovat saaneet kokea myös mm. mielenterveyspotilaat ja -kuntoutujat, samalla perusteella.

Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piiri edellyttää, että kunnat lopettavat alimittaisten budjettien tekemisen, koska ne johtavat suoranaisiin lain rikkomisiin. Täytyy tarkkaan katsoa, mitä millekin momentille suodaan, että ainakin kansalaisen perusoikeudet toteutuvat. Lukuisat kulttuurihankkeet, niin suotavia kuin nekin ovat, tuskin kuitenkaan tällä mittarilla mitattuna ovat tärkeämpiä kuin isänmaan vanhusten ja sairaiden hoito.

Piiri on jo aiemminkin (25.5.2007, ’Onneksi on vielä olemassa "perussuomalaisia" kansalaisia!') kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta ei ole havainnut muutosta tapahtuneen - paitsi ehkä huonompaan suuntaan!

Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin kevätkokouksen julkilausuma 29.4.2008

Ei kommentteja: